Ze zijn het er alle drie mee eens: Marjolein, Marcel en Simone, Team Leren en Ontwikkelen binnen de gemeente Arnhem. Dit team Leren en Ontwikkelen wist met de juiste boodschap naar de directie toe te stappen. Gemeente Arnhem pakte het voorstel direct op want de ambitie om zeer goede leer- en ontwikkelmogelijkheden te bieden aan medewerkers, is wat deze organisatie kenmerkt. De implementatie van Leerplein Arnhem wordt organisatiebreed onder de aandacht gebracht. Het resultaat is een zeer groot bereik in zeer korte tijd.
“Als mens en als medewerker zijn er in de afgelopen tijd enorme ontwikkelingen doorgemaakt. Het Leerplein sluit aan op een manier van werken die gewoon veel meer bij deze tijd en de verschillende manieren en behoeften om te leren past”, aldus Marcel.
Kennisdeling
Marjolein vertelt hoe ze bij gemeente Arnhem voorheen Leren en Ontwikkelen faciliteerde: “Gemeente Arnhem hecht waarde aan het zijn van een aantrekkelijke werkgever, allemaal ten goede van de stad en dorpen in gemeente Arnhem. We hadden al mogelijkheden zoals een intern trainingsaanbod, teamontwikkeling en een individueel loopbaanbudget. Maar het was allemaal versnipperd in de organisatie. Nu pas is het écht voor iedereen beschikbaar, alle faciliteiten -van training tot coaching- zijn te vinden op één centrale plek: het Leerplein.” Het versnipperde aanbod binnen de organisatie en het toenmalig omslachtig werken met excellijsten en aanmeldformulieren, waren niet de enige beweegredenen voor de start het Leerplein. Marjolein vervolgt: “Daarnaast was er behoefte aan kennisdeling. Het is heel mooi hoe we nu het leeraanbod ook door interne experts laten invullen. Denk aan collega’s die hun kennis over de participatiewet of de werking van het zaaksysteem Djuma delen, of de collega’s die met een eigen leerlijn Financiën een bijdrage aan het leerpad ‘Onboarding’ leveren.”
Fotobonbons
De vliegende start is volgens Simone aan meerdere factoren te danken: “De gemeente Arnhem deelt de intrinsieke overtuiging over hoe belangrijk leren en ontwikkelen is, wij hebben ons eigen enthousiasme hierin naar voren gebracht. We brachten het Leerplein niet als een systeem, maar als een hulpmiddel om gezamenlijke doelen te bereiken. Op de eerste dag dat we ‘live’ gingen met Leerplein Arnhem, zijn we bonbons gaan uitdelen met het logo van het Leerplein erop en hebben we promotiebanners geplaatst in alle gebouwen waar mensen zitten. Medewerkers konden er simpelweg niet meer omheen: vanaf dag één gaan namelijk ook aanmeldingen voor interne bijeenkomsten, trainingen en workshops en ook de opleidingsaanvragen, uitsluitend via het Leerplein Arnhem.”
Verander muren in deuren
Gemeente Arnhem staat open voor gericht contact met andere gemeenten en organisaties. Volgens dit driekoppige team kun je Leren en Ontwikkelen juist met elkaar doen en zet je grotere stappen wanneer je in verbinding treedt met elkaar. Gemeenten hebben tenslotte dezelfde leervraagstukken. Marcel deelt zijn toekomstvisie middels een quote van een collega: “De muren naar deuren veranderen” gebeurt bij ons intern al. Wij bieden niet het leeraanbod in hokjes aan, maar maken het voor iedereen beschikbaar.”