Online tour als Onboardingsformule voor BPD

BPD-gebiedsontwikkeling ontvangt nieuwe medewerkers hartelijk met een online tour als onboardingsformule. Zo kunnen nieuwe medewerkers zich in de eerste weken al inlezen en worden ze snel ‘BPD proof’, inclusief de veelgebruikte afkortingen, het bedrijfsproces en andere ins and outs…

Jonne Scholten is als adviseur kennismanagement verantwoordelijk voor de kennisontwikkeling van alle collega’s van BPD. Dit betreft met name het ondersteunen van medewerkers bij nieuwe trends en ontwikkelingen, zodat ze als lerende organisatie continu blijven ontwikkelen. Het is alweer ruim een jaar geleden dat BPD startte met een online onboarding in hun leerportaal. Jonne aan het woord over de voordelen hiervan.
 
Welkom, maak kennis met ons verhaal
“Nieuwe medewerkers hebben de behoefte om zich in de eerste weken al zo veel mogelijk in te lezen over het bedrijf”, begint Jonne. “Wij hebben hiervoor de BPD online tour. De vormgeving is hierbij belangrijk, zo hebben wij gekozen voor een infographic die de stappen in het proces laat zien. Er staan banners waar je op kunt klikken en de modules worden op een leuke manier weergegeven.” Als aan Jonne wordt gevraagd wat zij nog meer leuk vindt aan de online tour, antwoordt ze: “Bij BPD gebruiken we zonder dat we het doorhebben veel afkortingen. Als nieuwe medewerker weet je niet waar deze voor staan. We hebben een e-learning (‘Ben jij BPD-Proof?’) die gaat over deze woorden en afkortingen; het is een soort quiz die je kunt doen. Dit is met een knipoog en toch professioneel.”
 
Verlies de fysieke bijeenkomsten niet uit het oog
“De online onboarding met e-learnings is een aanvulling op het fysieke inwerken. Natuurlijk blijven de fysieke bijeenkomsten even belangrijk. Dit wordt dan een ontmoetingsmoment met een leuke activiteit eens in de zoveel tijd.” Jonne vertelt verder: “Het is prettig als mensen de inhoudelijke info op hun eigen tempo kunnen doornemen. De online tour scheelt voor het bedrijf veel tijd en levert voor de medewerkers op dat zij nu alle informatie op 1 plek hebben. Bij BPD zetten we de tour vooral BPD-breed in. Functiespecifiek inwerken gebeurt ‘on the job’.”
 
Voor iedereen
Jonne merkt dat ook medewerkers die al langer in dienst zijn, gebruik maken van de online tour. Wanneer bijvoorbeeld de duurzaamheidsvisie wordt vernieuwd, wordt dat ook in de e-learning bijgewerkt. Zo blijven ook nieuwe medewerkers up-to-date. Jonne raadt andere organisaties de onboardingsformule ook van harte aan: “Het is echt een pluspunt om een online onboarding te hebben en het is voor iedereen geschikt. In organisaties veranderen processen voortdurend en je kunt de online tour, als beheerder van het leerportaal, makkelijk wijzigen zodat hij actueel blijft. Doordat Online Academie weet wat de mogelijkheden zijn en ons als bedrijf kent, is er persoonlijk contact en kunnen zij echt meedenken met onze vraagstukken.”