‘Week van de Ontwikkeling’ bij Wetterskip Fryslân

Monique Flapper en Judith Grotendorst hebben een upgrade gegeven aan de voormalige Week van de Loopbaan. Voor alle Wetterskippers heeft nu de Week van de Ontwikkeling plaatsgevonden, voor het eerst met de WF Campus als planningssysteem.

Monique (HR-adviseur) en Judith (coördinator WF Campus) trekken veel samen op. Zij zijn namelijk beiden verantwoordelijk voor de WF Campus en houden zich graag bezig met leren en ontwikkelen. Toen enkele jaren geleden de subsidie stopte voor Week van de Loopbaan, doopte het Wetterskip de week om in een week van Ontwikkeling. “Week van de Loopbaan was erg gericht op wie ben ik en wat kan ik, wij willen het breder”, leidt Monique de Week van de Ontwikkeling in. Dit jaar hebben de dames samen alles op alles gezet om deze week via de WF Campus aan te bieden. En met succes.
 
De regie ligt bij de medewerker
Onze 650 medewerkers krijgen in aanloop naar Week van Ontwikkeling de kans om zich in te schrijven voor één of meer van de 25 workshops. Monique vertelt: “Dit jaar hebben wij voor het eerst de Campus gebruikt voor de inschrijvingen, dit was voor ons ook nieuw. Het liep heel erg goed, het is veel overzichtelijker dan ons oude systeem.” Judith licht verder toe: “In SharePoint konden de medewerkers niet zien wie zich nog meer had ingeschreven voor de workshop. Het werkt stimulerend dat medewerkers nu zelf de lijst kunnen openzetten. De regie ligt veel meer bij de medewerker.”
 
Dit jaar meer inschrijvingen
Monique vult aan waarom het met de WF Campus nog meer een vooruitgang is: “Wij hebben nu duidelijk een overzicht van welke workshops al direct veel inschrijvingen hebben en welke nog achterlopen. Dan starten we voor de een extra communicatie op of zetten we een ambassadeur in, en is het voor een andere workshop nodig deze nóg een keer te geven. In totaal waren er dit jaar meer inschrijvingen dan vorig jaar. Dat komt ook door de Campus. Met een flexibele knop kun je alle activiteiten zien, selecteren en komen ze automatisch in je agenda te staan.”
 
Padellen op kantoor?
Dat leren en ontwikkelen tijdens deze week gevarieerd, en heel breed ingezet wordt, blijkt wel uit het aanbod. Padel, ‘de overgang’ en de racefietstocht waren met de meeste inschrijvingen de drie toppers van deze week. De cursussen lopen erg uiteen, stellen de dames vast: “Hoewel het meeste ‘voor en door Wetterskippers’ is, kwam er ook een handjevol externen bij kijken. Padellen op kantoor zou leuk zijn, maar dat gaat helaas (nog) niet.” Judith vertelt wat haar het meeste is bijgebleven: “Toch wel de reacties van de mensen, die we kregen met het automatisch gestuurde evaluatieformulier. Ze vinden de diversiteit van het programma leuk, het gaat van winterzwemmen tot aan hydrologie. Medewerkers konden voorafgaand zelf ideeën insturen via het intranet en ook zichzelf opgeven om de training te geven.” Beide dames stemmen er mee in dat elke organisatie dit zou kunnen doen: “Er komt een gerichte focus op en er is meer communicatie omheen. Het gaat echt leven!”