Westfriesland Academie, Ingrid Andriese: 'Het LMS neemt ons het werk uit handen van 1 fte'


De Westfriesland Academie werkt al jaren met Online Academie samen. Het Leer Management Systeem (mijnLMS) wordt ingezet om 1.450 ambtenaren van 7 Westfriese gemeenten (online) trainingen te kunnen laten volgen. De Academie telt meer dan 2.530 cursisten die in totaal 245 trainingen volgen. Ze kunnen kiezen uit maar liefst 115+ onderwerpen. Ingrid Andriese, adviseur Leren en Ontwikkelen van de Westfriesland Academie, vertelt over haar ervaringen: “Het LMS maakt ons het leven een stuk makkelijker.”
 
“Met tien trainingen lukt het nog wel om alles handmatig bij te houden in Excel. Maar hoe meer trainingen je gaat aanbieden, hoe bewerkelijker dat wordt. Daarnaast is het handmatig bijhouden in Excel foutgevoelig. We waren op zoek naar een systeem waarmee de cursusadministratie eenvoudiger en geautomatiseerd kon verlopen.”
 
Compleet systeem
“Het systeem van Online Academie voldoet aan al onze eisen. Het is gebruiksvriendelijk voor de cursisten én voor de medewerkers van de Westfriesland Academie. We kunnen er mooie managementrapportages uit halen en bijvoorbeeld op team-niveau rapporteren. Presentielijsten en certificaten zijn makkelijk te maken, annuleringen eenvoudig te verwerken en de functie ‘wachtlijsten’ is ideaal. Als een training volgeboekt is, kan iemand zichzelf op de wachtlijst zetten. Zodra er een cursist afvalt, krijgt de eerstvolgende op de lijst automatisch bericht dat hij kan meedoen. Daar hebben wij geen omkijken naar. Het is ook handig dat je alle cursisten kunt mailen vanuit het systeem. Met een druk op de knop weet iedereen bijvoorbeeld dat de locatie van een training is gewijzigd. Bovendien kunnen we niet alleen trainingen, maar ook allerlei documenten en filmpjes toevoegen aan het LMS. Dit zijn de zogeheten QuickLearnings. Én onze catalogus met e-learnings is in het LMS te vinden. Hierdoor hebben we met het LMS one point of contact als het om leren gaat.”
 
Kosten besparen
“Ook de interesselijst is een handige functie. Als een training in de catalogus staat maar nog niet is ingepland, kunnen medewerkers aangeven dat ze interesse hebben in de training. Op basis daarvan kunnen we heel slim inkopen én in de opleidingsbehoeften van onze medewerkers voorzien. Mede dankzij mijnLMS kunnen wij op professioneel niveau trainingen leveren en het scheelt ook nog eens menskracht. Zonder het systeem zouden we er een fulltime medewerker bij moeten hebben om de administratie te doen.”
 
Meerwaarde in maatwerk
“Het is erg fijn dat Online Academie goed met ons meedenkt en zorgt voor (maatwerk)oplossingen. Hierdoor wordt het systeem steeds mooier en beter. Daar hebben wij niet alleen profijt van, maar andere gebruikers ook: het is een wisselwerking. Er verschijnen regelmatig nieuwe releases die gebruiksgemak en nieuwe functionaliteiten met zich meebrengen.''